Jag frågade ju Beatrice Ask om de läckta uppgifterna från ACTA-förhandlingarna, där USA verkar vilja kräva av världen att Internetleverantörer skall bli skadeståndsskyldiga för användares upphovsrättsintrång, fildelning, skickande av material. I själva verket är skadeståndsmöjligheten mot mellanhänder en central del av ACTA enligt de läckta dokumenten. Man vill helt enkelt vrida nätet ur händerna på oss alla och låta Hollywood bestämma över användare, nätleverantörer, programvaror.
Professor Michael Geist i Kanada bevakar ACTA, läs hans blogg, före och efter denna postning.
Mats Henricson har grävt vidare i dokument och till och med läst ett handelsvatal mellan USA och Jordanien som det refereras till. Hans slutsatser borde få alla aktivister att äntra barrikaderna: "Jag tror ACTA kommer att förbjuda OneSwarm" är rubriken på hans analys.
Jag är ingen expert på Lissabonfördraget. Men jag har förstått att vi inte kommer att ha någon handlingsfrihet alls vad gäller ACTA. Det blir en sak som förhandlas mellan höjdare från Washington och Bryssel. Kanske nationella förhandlare finns kvar men betyder de något? Fast egentligen är det ju ett avtal mellan EU och USA och vissa andra länder. Någon som vet mer om hur det funkar, hur är Sverige representerat när det egentligen är EU som skall vara avtalspart? Är skillnaden den att Sveriges Riksdag inte kommer att behöva godkänna avtalet alls i och med Lissabon utan bara vara tvunget att acceptera det som bestäms på EU-nivå? Det hemlighetsmakeri som finns nu när man försöker radera ut nätet som vi känner det bör väl bli ännu värre. Nu måste resten av världen vakna och skicka Piratpartier till parlamenten. Så aktivister, stån upp!
I själva verket påminner en av de läckta ACTA-idéerna (att leverantörerna skall tvingas skriva in "three-strikes-and-you're-out"-regler i sina avtal) om vad Bodströmutredaren Cecilia Renfors föreslog i sin utredning om avstängning av abonnenter. I stället för att lagstifta om avstängning försökte hon göra det så dyrt för internetleverantörerna att dessa själva skulle skriva in långtgående avstängningsrätt i sina kundavtal och sedan proaktivt övervaka vad de hade för sig och stänga av innan de själva blev indragna i juridiska processer. Om detta skrev jag i Alternativ till Bodströmsamhället, sid 35-37.
Recent Comments