Jag är hemma efter en föreläsning på IT-Universitetet i Göteborg. Jag lovade ju att visa hur man faktiskt kan förhindra kablarna att kopplas in den 1 december som tänkt. (Sorry, jag somnade efter föreläsning och sedan sen middag igår kväll så postningen blev hängande i natt.)
Jag påpekade i debattartikeln Telia måste ta strid mot FRA-lagen i SvD ett par dagar innan FRA-omröstningen i Riksdagen den 18 juni 2008 att lagen ju inte riktar sig mot oss enskilda människor. Vi kan inget göra själva. Man tvingar inte oss att göra något som vi sedan kan vägra, genom civil olydnad el dyl. Vår kommunikation tas ifrån oss utan att vi kan ingripa direkt.
Lagen om signalspaning riktar inte ett tvång mot oss utan mot fiberägande operatörer, de som äger kabel som passerar rikets gräns. Det finns kanske bara ett tiotal aktörer som gör det enligt utredningen. Resten hyr kapacitet i dessa ägares kablar.
De enda som kan vägra lyda staten och FRA är alltså dessa fiberägare. Jag har sett siffror på att Telia Sonera förmodligen äger fiber på vilka 80 % av svensk utlandstrafik skeppas. Telia Sonera är alltså FRA-vargens saftiga lamm som den omedelbart vill sätta tänderna i.
Men det är ju deras kunders trafik de lämnar ut. Andra operatörers trafik. Sina egna företagskunders och privatpersoners trafik. Den stora majoriteten tycker nog inte att det är korrekt att Telia Sonera i princip lämnar över en kopia av allt de gör på nätet till en statlig avlyssningscentral. Visst, man har försökt snäva in det där i uppdateringar av lagen en smula men det duger inte.
I den länkade artikeln i SvD skrev jag: "Telia Sonera måste gå i spetsen för operatörerna och visa att man finns för kundernas skull och inte är ett politiskt verktyg för övervakning, trots sitt statliga ägande. Ta strid!".
Jag ställer mig nu frågan: Hur skall svenska folket få Telia Sonera att inte bara vara ett passivt offerlamm utan faktiskt ta strid för kundernas skull? Jo, det enda som hjälper är ekonomiskt tryck från just dessa kunder. En landsomfattande kampanj om att byta operatör från Telia om de inte ger järnet i en juridisk strid som kanske hamnar i Europadomstolen. De borde kunna dra ut på den här processen tills nästa val är över och Piratpartiet i riksdagen kan förhandla fram en regering som villkoras av att man river upp FRA-lagen.
Jag ser att en deltagare vid min föreläsning igår redan sått ett aktivistiskt frö med förslag om vad man skall säga till Telia Sonera när man byter operatör.
Vad händer om Telia vägrar och beslutar sig att gå den juridiska vägen på det vis jag indikerade i artikeln? Jo, då får man titta på den lag där tvånget mot operatörerna fastställs samt sanktioner mot den som inte lyder. Texten fortsätter under bilden!
Lag (2003:389) om Elektronisk kommunikation (LEK), 6 kap, 19 a §:
19 a § För att inhämtning av signaler i elektronisk form enligt lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet skall kunna ske, är operatörer som äger tråd i vilka signaler förs över Sveriges gräns skyldiga att överföra dessa till samverkanspunkter. Varje sådan operatör skall anmäla en eller flera samverkanspunkter till den myndighet som regeringen bestämmer. Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, tillsynsmyndigheten får meddela föreskrifter om samverkanspunkter.
Samtliga operatörer som för signaler i tråd över Sveriges gräns skall till den myndighet som regeringen bestämmer lämna sådan information de innehar som gör det enklare att ta hand om signalerna.
Samtliga operatörer skall utföra uppgifterna enligt första och andra stycket så att verksamheten inte röjs. Lag (2008:719).
Vad händer om operatören underlåter att anmäla samverkanspunkter (och samarbeta om inkopplandet av kablar vid dessa). Jo, i SvD-artikeln skrev jag att det kan bli frågan om handräckning från Kronofogden som försöker koppla in kablarna själv. Detta framgår i 7 kap, 2 §:
2 § Tillsynsmyndigheten har rätt att för tillsynen få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen, dock inte bostäder, där verksamhet som omfattas av denna lag bedrivs.
Tillsynsmyndigheten har rätt att få verkställighet hos Kronofogdemyndigheten av beslut som avser åtgärder enligt denna lag.
Därvid gäller bestämmelserna i utsökningsbalken om verkställighet av förpliktelser som inte avser betalningsskyldighet eller avhysning.
Tillsynsmyndigheten är Post- och Telestyrelsen, utsedd av regeringen i Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation. Det är alltså de som måste agera. Men det lär bli svårt att på egen hand, utan motpartens teknikers medverkan, fixa till avlyssningen dock. Men det finns ju en allmän paragraf i LEK också i 7 kap, 8 §:
8 § Om en överträdelse av denna lag eller av de beslut om skyldigheter eller villkor eller de föreskrifter som meddelats med stöd av lagen utgör ett allvarligt hot mot allmän ordning, allmän säkerhet eller folkhälsan eller kan befaras orsaka allvarliga ekonomiska eller operativa problem för tillhandahållare eller användare av elektroniska kommunikationsnät eller elektroniska kommunikationstjänster, får tillsynsmyndigheten, i avvaktan på att ärendet avgörs slutligt, omedelbart
1. meddela ett föreläggande att genast efterleva lagen eller de beslut om skyldigheter eller villkor eller de föreskrifter som meddelats med stöd av lagen,
2. återkalla ett tillstånd eller ändra tillståndsvillkoren, eller
3. besluta att en verksamhet helt eller delvis skall upphöra.
Tillsynsmyndighetens beslut enligt första stycket får förenas med vite.
Det är punkt 1 och 2 som kan bli aktuella där, givet att PTS anser att vägran utgör ett "allvarligt hot mot ... allmän säkerhet" (vilket egentligen inte är uppenbart, är dagens situation när kablarna inte är inkopplade ett allvarligt hot mot allmän säkerhet?)
1. Man säger: Lyd, eller betala följande vite. Som kan sättas till ett stort belopp förstås. Fast sådant kan överklagas och om man samtidigt tar strid på andra plan och driver saker uppåt till Europadomstolen borde det vara möjligt att undvika sådana kostnader. Tycker jag som icke-jurist men om detta har jag ingen aning egentligen. det rör sig om legal aktivism vilket vi inte är så vana vid i Sverige
2. Att återkalla hela tillståndet för ett bolag som ägs till 50 % av svenska och finska staten och som förser länderna med stora delar av deras kommunikationsinfrastruktur tycker jag verkar orimilgt. Det vore totalt samhällsfarligt. Sverige skulle släckas. Det kommer PTS inte att göra.
Så: Om det finns aktivister som vill sätta upp kampanjsajter fär att byta operatör för att sätta press på Telia att ta strid etc är det bara att köra!
Förresten, i den där länkade förordningen ovan finns detta:
36 a § Post- och telestyrelsen får efter samråd med Försvarets radioanstalt meddela sådana föreskrifter om samverkanspunkter som avses i 6 kap. 19 a § lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation. Operatörer som utser samverkanspunkter ska anmäla dessa till Försvarets radioanstalt. Förordning (2008:928).
Det är alltså där de tekniska specarna för hur inkopplingen slås fast. Jag antar att de där föreskrifterna är sekretessbelagda. I annat fall kan de väl fås ut från PTS. Och som sagt, tillsynsmyndighet för alltihop är PTS.
P.S. Noterar just att Nils hittat bevis på att Tolgfors tror att han skulle ha kunnat förhindra den där vägminnan från att spränga det svenska Galtenfordonet i Afghanistan bara han fått avlyssna fiberkablarna över Sveriges gräns mot utlandet.
Afghanistan hör ihop med FRA och indikerar en havererad svensk säkerhetspolitik. SvD, SvD, SvD, SvD, GP, GP.
Recent Comments