Carl Bildt skriver idag 5639 tecken på SvD Brännpunkt enligt mitt ordräknarprogram. Artikel har fått titeln "Friheten på nätet måste försvaras". Det låter ju fint. Men är så mycket bluff och båg att endast ärrade politiker har mage att framföra något sådant. Sådana som har tappat kontakt med alla människor som finns utanför den egna klassen som lyxflänger mellan mottagningar och toppmöten.
Här kommer en läsanvisning:
- Stryk de första 3924 tecken.
- Stryk de sista 1008 tecknen.
Då återstår kärnan som utrikesministern försöker dribbla bort genom tal om elaka regimer och tal om hur härlig friheten på nätet är. Det återstående stycket sammanfattar hans - och svenska regeringens - egentliga agenda:
"Det är uppenbart att det internationella regelverket är alldeles för svagt och att de medel som finns för att säkra efterlevnaden av de regler som finns är otillräckliga. Brukarna har hamnat rejält på efterkälken i förhållande till missbrukarna."
Oj! Är det uppenbart? Av skrivningen låter det ju som om en minoritet av hedervärda och korrekt levande medborgare helt enkelt bestjäls, hotas och bedras av en stor skurksvärm utan att kunna göra något. Samt att staten då måste träda inför att skydda oss.
Notera följande ord: "... för att säkra efterlevnaden av de regler som finns". Men en av de stora frågorn i nätfrihetsdebatten är ju att åtskilliga regler som finns är fel anpassade för det digitala nätverkssamhället.
Den store juridikprofessorn Lawrence Lessig hade hopp om att Sverige med sin vitala nätfrihetsrörelse skulle förstå detta. Att den gamla världens regleringar hindrar en fantastisk utveckling som kan möjliggöras av nätsamhället. Han talade i Riksdagens andrakammarsal. Till ingen nytta när man lyssnar på Bildt. På Makten. På Regeringen.
Budskapet från moderaterna och regeringen följer direkt av det stycke jag dragit ut ovan och som inte är lull-lull: Hårdare tag! En implikation av utrikesministerns uttalanden om det internationella samarbetet är också att han fullt ut kommer att stödja de hårdare tag som läckt ut om ACTA-förhandlingarna. Det hela skall ju bli EU-lag.
Eliten verkar orolig. Staten använder nu den gamla världens regler för att trakassera politiska motståndare och försöka skrämma svenskar från att använda nätet och den nya tekniken fullt ut.
På kort tid har man gjort två helt omotiverade tillslag mot piratpartistiska riksdagskandidater och plockat med sig en mängd datorer. Utan relevanta brottsmisstankar alls. Det verkar handla om att medvetet vilja sabotera, skrämma, psyka, tysta, få ungdomar att inse att polisen alltid kan komma och hämta deras prylar.
Jag nämnde en av razziorna i min senaste Computer Sweden-krönika som fick titeln "Staten stjäl datorer". Denna första skedde mot hackerspacet Forskningsavdelningen i Malmö och jag nämnde den här tidigare.
Den andra skedde nyss i Umeå. Bland annat sveptes den server med där Forskningsavdelningens webb låg. Läs om tillslaget i Umeå och förundras över att polis överhuvudtaget tillkallades.
Mikael Nordfeldth i Umeå var ironiskt nog en av dem som tog upp frågan om privatliv i samband med raiden mot Forskningsavdelningen och han avslutade postningen med följande rad: I vart fall så peppar det här mig på ett hackerspace i Umeå. Vad sägs? .). Han fick svar med besked mindre än två månader senare. Jag skriver alltså om hackerspaces i min redan länkade CS-krönika. Någon som ser ett mönster?
Även om den politiska makten är intresserad av vad folk håller på med så får man inte bara stolpa in och slita datorer ur väggen och plocka med sig. Här borde huvuden rulla. Men vad gör regeringen? Predikar hårdare tag. Alla som tror på det nya samhället borde inse att inte man inte kan hålla på och rösta på partier som beter sig så. Moderaterna är att grundmurat nätfientligt parti.
Här har vi en uppenbar sak som Piratpartiet måste ta upp i sitt politiska arbete: Försvåra för staten att beslagta datorer. Det handlar om folks hela liv idag men jämförs med att plocka med sig en blomkruka eller rostig bil. I princip stjäl staten datorerna. De lämnas aldrig tillbaks.
Recent Comments