Nördarnas revansch. Det är titeln på min senaste krönika i Compter Sweden. Jag använder både gatgegate och climategate som exempel på hur nördar granskar makten på olika vis och hur detta är bra. Samtidigt kommer jag ut som en klimatskeptiker. Eller i varje fall som "klimatindiffferent".
Masspaniker känner jag igen. I klimatfrågan närmade den sig barnporrpanikens överdrifter när politiker börjar tala om att alla skall få personliga koldioxidkvoter på konton och bära runt på speciella kort som håller reda på hur mycket en enskild människa producerar koldioxid.
Fram till 2001 ritades jordens temperatur av FN som väldigt fluktuerande. Vi lärde oss ju i skolan att Europa och Nordamerika var väldigt varma på medeltiden till exempel. Det finns mycket historiska berättelser och bevis för detta. Bland annat kan man ju se att mer sydeuropeiska växter trivdes långt norrut. Sedan följde "lilla istiden". Och nu i modern tid har vi fått varmare igen. Men inte så varmt som på medeltiden.
Den temperaturkurvan ersattes plötsligt med ett nästan rakt streck i tusen år och sedan en kurva snett uppåt i samband med industrialismen: "Hockeyklubban".
Fundera över svårigheterna att mäta temperaturer långt innan man hade termometrar. Man tittar på andra saker förstås. Exempelvis trädringars tjocklek. Man antar att tillväxten samvarierar med temperaturen. Det kanske den gör men det finns många andra faktorer förstås. Fundera också på hur man mäter temperaturen hos hela jordklotet. Vi talar inte bara om Europa här. Landyta, atmosfören på olika höjd, över haven, i haven (?). Under tusen års tid.
Man behöver inte peta så länge i det där materialet för att förstå att hockeyklubban och människoinducerad temperaturhöjning vetenskapsteoretiskt hänger i en mycket skör tråd.
En av hockeyklubbans skapare, vars e-mail blev läckta i climategate går nu ut och säger att det där med att de trollat bort medeltidspucklen kanske var fel. Samt att han nog tappat bort de data som han byggde hockeyklubban på eftersom han är slarvig.
Jag nämnde i Computer Sweden en nörd som gått igenom en massa Fortran-kod för att se hur temperaturserierna egentligen beräknas. Hans namn är E.M. Smith. Hans data finns sammanfattad i denna rapport. Han upptäckte att man använder färre och färre mätstationer och istället interpolerar temperaturer mellan stationer för att "fylla ut" tomrum.
Det finns en massa statistiska fallgropar där. Men lekmannen kan ju förstå att det kan bli katastrofalt fel om man exempelvis tar bort en mätstation i kyliga höglänta Bolivia och i stället ersätter Boliviatemperaturen med ett medelvärde av en station i Amazonas i Brasilien och en på Perus kust. Nörden Smith har en egen blogg.
Min poäng i Computer Sweden är att även om människan skulle påverka klimatet en smula behöver inte detta vara ett stort problem om man ser det hela i litet större perspektiv. När jag var liten sörjde vi att vi skulle begravas under is igen. Vi befinner oss ju mellan två istider.
Det tycks mig som om många i klimatetablissemanget faktiskt vill och hoppas att det finns ett problem. I ett inslag från SR Ekot kan vi höra detta:
"Efter årsskiftet har dessutom faktafel i IPCC:s senaste rapport konstaterats, och klimatpanelen tvingades för några veckor sedan be om ursäkt för det. Det här har lett till att opinionen har förändrats i klimatfrågan säger Ralph Cicerone, och det är allvarligt eftersom det kommer att göra det svårare att få med folk på att förändra sina liv på det sätt som behövs för att stoppa den globala uppvärmningen, fortsätter Cicerone."
Eh? För mig låter det som en man vars primära mål är att få folk att ändra sina liv och då använder klimatfrågan som ett argument.
Sveriges Radios vetenskapsredaktion börjar gräva i IPCC nu och det är inte vackert.
Själv tycker jag vi ska ändra på en hel del av vårt beteende. Men inte av klimatskäl. Det finns många andra mycket bättre skäl.
Plötsligt har man glömt alla andra miljöfrågor och ren förstöring av naturen och jorden som vi ägnar oss åt i en väldigt konkret bemärkelse. Jag tog ett exempel ur högen i artikeln. Albatrosser som nu hotas av utrotning, främst genom att de fastnar på krokar i långrevsfiske. Moderna fartyg kan ha 100 km krokad lina släpande efter sig. Och Chrisjordan.com har starka bilder på vad all plast i havet ställer till med.
Jag är och har alltså varit väldigt naturintresserad. Ett tag var jag manisk fältbiolog och fågelskådare, och som framgår av de där länkarna hänger intresset kvar.
Naturvetare i gymnasiet som gjorde specialarbete i form av floristisk inventering av Årnäsuddens naturreservat i närheten av vårt sommarställe. Jag gav mig sjutton på att identifiera varenda kärlväxt i reservatet och gick igenom nästan varje kvadratmeter flera gånger så att jag fångade hela växtsäsongen. Oj, vad många timmar med fältlupp från Eschenbach (tyskar och optik, you know!) och diverse floror det blev.
Luppen användes speciellt för att bli en mästare på gräs, halvgräs och tågväxter. Detta vara alltså innan Linux och sådant fanns :)
Gategate rullar förresten vidare i gammelmedia nu. Idag på Expressens kultursida. Jag själv skrev ju två postningar om nu någon missat det.
P.S. Aftonbladet skriver om klimattvivlet och har en fråga om det är viktigt att minska koldioxidutsläpp idag: Professor Wibjörn Karlén säger NEJ, Lena Mellin säger JA. Ledarsidan skyller på urkonservativa kristna moralister. Och Helle Klein gör ett dumt inlägg.
Recent Comments