Jag misstänker att en ny bok i två band av en tysk historiker kommer att refereras och talas om väldigt mycket framöver. Den bör komma att översättas till engelska. Jag har inte läst boken utan rekommenderar helt enkelt att man plöjer artikeln No Copyright Law: The Real Reason for Germany's Industrial Exapnsion? (på engelska!) i Der Spiegel International.
Det verkar handla om tysk detaljerad konkret historisk forskning om copyright på 17- och 1800-talet. En jämförelse mellan England och Tyskland. Tesen är att Englands copyright ledde till monopolistisk begränsning och skyhöga priser på intellektuellt material, som då begränsades till aristokratin. Medan enorma mängder kunskap i Tyskland spreds till låga priser och stora befolkningsgrupper eftersom man inte hade sådana upphovsrättslagar. Vilket ledde till en boom av industriell utveckling i Tyskland.
Intressant!
Man kan väl säga att forskaren - eller förlaget - delvis skjuter sig själv i foten. Geschichte und Wesen der Urheberrecht ("Upphovsrättens väsen och historia") av Eckhard Höffner består av två band. Varje band kostar 68 € att köpa! Eller 100 € för båda (vem vill ha ett band?). Det är ju just den typen av överprissatta ransonering som författaren kom fram till hämmade England. Finns det någon ironisk poäng här eller ...
(Ett tack till Wagnerälskaren Armchairconductor för tipset.)
Tillbaks till rötterna: Kommunikationsfrihet. Glöm inte vad det handlar om och vilka nya värden som står på spel när man försöker täppa till nätet. (Det har ju mest varit Wikileaks nu: SvD, DN, AB, AB, Ex, Ex, GP, Anna Troberg, Rick Falkvinge, CE, Hax, Biology & Politics, SVT, Sydsvenskan). Rekommenderar denna video igen där kommunikationsfriheten ställs på sin spets. Då var det Pirate Bay, nu är det Wikileaks. Minns ni?
Recent Comments