Piratrörelsen dödförklarades just när Hovrättens behandling av Pirate Bay-fallet började. Kanske är det tvärtom för nu kommer en debatt om den igång. Jag själv skrev idag en artikel på SVT Debatt där jag argumenterade för att Sverige har världens ledande piratrörelse. Jag resonerade också om varför det är så samt hävdade att den är väldigt vital.
Artikeln var ett svar på Rasmus Fleischer som hävdade att det aldrig funnits någon piratrörelse på SVT Debatt (med hans egen kommentar på Copyriot). Rasmus själv kommenterade nyss min artikel på sin blogg idag, Rörelsefrågan igen, och menade att det inte finns någon schism om realiteter, snarare olika uppfattningar om benämningen: "Piratrörelsen".
Jo, Rasmus har rätt: Min definition av "piratrörelse" har inte alls bara med fildelning att göra. Jag inkluderar en rad aktivistiska initiativ i den svenska "piratrörelsen". Bara några exempel: Telecomix, Werebuild.eu, Juliagruppen, Forskningsavdelningen. Det handlar om nätpolitik - eller informationspolitik. Jag citerar mig själv från SVT:
”Piratismen” utvecklades. Fildelning och upphovsrätt var en sida av myntet och integritetsfrågor den andra. Alla såg med oro på de krafter som ville täppa till nätet och förhindra en socialt frigörande utveckling. Jag var själv en av dem som tidigt och medvetet började använda ”piratrörelse” för att sammanfatta och för att bygga momentum. En av mina första artiklar fick titeln ”Piratrörelsen: Vital, viktig och glamorös”.
På Wikipedia nämns några olika organisationer under Piratrörelsen. Där skulle mer jobb behöva göras.
Det ser ju ut som en tanke att Martin Aagård just idag också hyllar piratrörelsen på Aftonbladet Kultur och önskar sig en fortsättning. Detta efter att ha läst två färska böcker: Christopher Kullenbergs Det nätpolitiska manifestet (som jag själv beställt men inte läst ännu) och den väldigt behagligt prissatta antologin Efter The Pirate Bay, där jag själv har ett bidrag. Jag känner att jag måste citera Aasgårds ord:
It-pionjären Oscar Swartz avslutar antologin med att diskutera om fildelningen verkligen kunde förändra vår kultur i grunden. Han ser möjligheten att knuffa genikult och kvalitetstänkande över ända och en värld där konstverk ersätts av ”händelser”.
Ja, det är ganska flummigt, men som läsare skäms jag över att jag inte förmått att uppskatta piratrörelsen bättre. Den första sant kulturradikala rörelse som dykt upp på närmare 30 år som hade visioner och verktyg som faktiskt kunde förändra vår allt mer nostalgiska, europeiska kultur i grunden.
Rasmus skrev väldigt fina ord idag om mitt bidrag: "Bortsett från att det är en väldigt bra recension av Det nätpolitiska manifestet är det kul att Martin Aagård lyfter fram just Oscar Swartz bidrag till Efter The pirate bay. Diskussionen om hur "verk" glider i bakgrunden till förmån för händelser är nämligen något av det mest visionära i boken. Läs det!"
Man kan köpa boken för ca 70 kr i förra länken. Men man kan också ladda ned hela verket [PDF 2,8 MB]. För att hjälpa just den som vill ha en behändig version av just mitt bidrag [PDF 1,2 MB] (pappa el dyl) drog jag alltså ut en PDF av det. Boken är halvakademisk och inte den lättsammaste läsningen.
Mer bakgrund till debatten om piratrörelsen: Lobbyisten Per Strömbäck hävdade på SvD Brännpunkt att piratrörelsen var död. Piratpartiets Anna Troberg svarade. Sam Sundberg, medförfattare till boken Piraterna drev samma begravningstes i en artikel i SvD. Hmm och ja, Strömbäck jublade över Rasmus artikel på SVT men han förstod nog inte de ganska interna differenserna inom "rörelsen". Kommentarerna är kul.
Obligatorisk läsning: Axel Andéns Piratrörelsen dödförklaras - hoten mot internet ökar. Han redogör för när han är ute och talar i skolorna om nätets framtid. Hans implicita slutsats är att piratrörelsen behövs mer än någonsin. Han är chefredaktör för Medievärlden som ju är Tidningsutgivarnas organ. De känner till betydelsen av yttrandefrihet.
Pelle Snickars om en offensiv nätpolitik skall läsas. HAX. Piratpartiets Farmor Gun är skarp som alltid. Kan även rekommendera kolumnen Schumpeter i senaste The Economist med ingressen: The wiki way: Two cyber-gurus take a second look at how the internet is changing the world.
Recent Comments