Gott folk! Lagrådsremissen är mycket värre än väntat. Regeringen försöker helt upphäva kommunikationsfrihet och skaffa sig ett infernaliskt kontrollinstrument över svenska folket. Nästan allt vi gör skall lagras. Och användas mot vanligt vardagsbeteende. Det handlar inte om grov brottslighet även om de spelar bra. Det handlar om att disciplinera oss alla. Jag skall visa hur kuppen fungerar.
Den 15 december 2005 röstade EU-parlamentet ja till Datalagringsdirektivet. Thomas Bodström hade varit drivande i EU för att få igenom direktivet. Han försökte till och med förhindra parlamentet från att rösta alls, genom att tvinga igenom ett rambeslut från Rådet, vilket skulle inneburit att ländernas justitieministrar helt enkelt kokade ihop något själva. Nu blev det ett direktiv och en röstning i parlamentet. Av svenska parlamentariker röstade endast (s) för. 70 % av svenska ledamöter röstade nej.
Jag hade själv drivit kampanj och fått mängder av folk att skicka e-mail till ledamöterna. Efter omröstningen myntade jag uttrycket Boströmsamhället: "Från och med nu tänker jag använda ordet "Bodströmsamhälle" i stället för "storebrorsamhälle" el dyl. Hans vision är infernalisk och konsekvent och går ut på att kommunikation skall sparas så att myndigheterna senare kan kika på den."
Jag skrev kort senare rapporten Marschen mot Bodströmsamhället, där jag gick igenom alla övervakningslagar som Bodström föreslog. Ett par år senare skrev jag en uppföljare. Det visade sig att Beatrice Ask marscherade vidare. Idag har jag tittat igenom regeringen Reinfeldts lagförslag och har en del punkter som svärmen kan få rota vidare i. Naturligtvis svarar regeringen inte på några kniviga frågor utan försöker dribbla bort oss.
(1) Vem måste lagra?
Regeringen gör det lätt för sig genom att hänvisa frågan till Post- och Telestyrelsen. Man säger att "leverantörer som är anmälningspliktiga enlgt lagen om elektronisk kommunikation ska vara skyldiga att lagra trafikuppgifter.". Vilka är det då? Jo "leverantörer av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät" (p.42).
Det låter ju enormt brett. Om man tittar på vilken typ av leverantörer som är anmälda idag är det dock inte så. Det tycks vara klassiska ISP:er och telefonibolag. Jag hittar inga VPN-tjänster som Dold, Anonine, Ipredator, Relakks, inga rena e-postleverantörer som Hotmail eller Google t.ex.
Ändå tycks regeringen i utredningen mena att sådana skall ingå. Eller hur skall man tolka den här skrivningen där man diskuterar det hela: "I de flesta fall då exempelvis en e-posttjänst tillhandahålls ett slutet sällskap såsom anställda i företag och myndigheter (där e-postadressen ofta slutar med företags- eller myndighetsnamnet), är företaget respektive myndigheten närmast att betrakta som tjänsteleverantör utan att samtidigt leverera en allmänt tillgänglig tjänst. Företaget eller myndigheten omfattas då inte heller av skyldigheten att lagra enligt direktivet." (p. 43). Jaha, men om man tillhandahåller e-post på det sätt som Hotmail då? Genom att de skriver sådär dra man ju slutsatsen att regeringen anser att en sådan leverantör skall omfattas.
Man nämner också anonymitetstjänster (eftersom Antipiratbyrån och IFPI vill komma åt dem, p. 26). Återigen lämnar man över till PTS: "I vilken utsträckning anonymiseringstjänster får anses omfattade av lagringsskyldigheten får avgöras utifrån vad som anförts i avsnitt 6.1. Uppgifter som genereras eller behandlas i verksamheten ska lagras av leverantören, i den utsträckning leverantören är lagringspliktig (se vidare i avsnitt 7.2). Regeringen anser att utvecklingen på detta område bör följas, vilket i första hand är en uppgift för tillsynsmyndigheten.".
Mitt tips: Vi kommer att få se radikalt utökad skara av lagringsskyldiga. Jag föreställer mig att regeringen i regleringsbrev och förordningar och på andra vis kommer att kunna styra PTS utan att det uppfattas som ministerstyre.
(2) Vad skall lagras?
Man brukar ju bland annat säga att mottagare och avsändare för varje e-mail skall lagras. Och visst är det så. Men kan det vara mycket mer av internetkommunikation? Absolut! Lagförslaget är vidöppet. E-post ingår i en kategori som man definierar så här: "Meddelandehantering: utbyte eller överföring av elektroniskt meddelande som inte är samtal eller information som överförs som del av sändningar av ljudradio- och TV-program" (p. 29). De lagringsskyldiga måste alltså lagra trafikdata om detta.
Man exemplifierar sedan på detta vis: "Med meddelandehantering ska avses tjänster som använder sig av olika kommunikationsprotokoll, dvs. regler om hur kommunikationen ska ske, som SMTP (Simple Mail Transfer Protocol, RFC 2821 och RFC 2822), som är det vanligaste protokollet för att leverera elektronisk post, och SMPP (Short Message Peer-to-Peer Protocol v5.0) som utgör ett kommunikationsprotokoll för utbyte av sms-meddelanden." (p. 30)
Varför är inte annan Peer-to-Peer-kommunikation meddelandehantering då? Det är klart att den är. Det där var ju bara exempel. MSN och annat chattande? Fildelning, BitTorrent? Och varför är inte en kontakt mellan en person och en webbplats ett elektroniskt meddelande, dvs vanligt surfande? Det är klart att det också är. (Här vore det bra med grävare som läser om hur man i detalj diskuterar detta i den ursprungliga utredningen från Gudrun Antemar och om man möjligen snävar in sig så mycket att man kan tolka attt detta inte i ett senare skede skulle kunna införas). Och det vet regeringen. Beatrice Ask försöker få igenom en fullkomligt diabolisk datalagring som går långt utöver EU-direktivet.
Så här skall kuppen mot svenska folket gå till: Riksdagen skall fås att rösta igenom att lagen endast skall stadga att uppgifter om "elektroniska meddelanden" skall lagras. Men man förvägrar riksdagen att i lag slå fast vad detta är. Djävulen ligger i detlajerna. På sid 28 slår man fast: "Däremot anser regeringen inte att lagringsskyldigheten in i minsta tekniska detalj behöver regleras i lag. Den mer tekniska specifikationen av lagringskravet kan ske i förordning.". Förordning. Det innebär att ministrarna själva på ett möte kan bestämma exakt vad som skall lagras och de kan ändra det när som helst. Vi minns piskorna som ven uppifrån regeringen i FRA-frågan där man mobbade sönder enskilda partimedlemmar och folkvalda. Jag trodde att bara Bodström skulle våga köra racet med förordning, något jag skrev om när utredningen kom. Och nu gör Ask det.
Jag måste fråga Lagrådet som ju skall ha synpunkter på lagen innan proposition läggs: Kan man, med beaktande av grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter, lämna öppet för en grupp ministrar att när som helst bestämma vilken del av vår kommunikation som skall lagras? Normalt finns ju bromsar i riksdagen runt lagar som inkräktar på grundläggande rättigheter som rätten till vår kommunikation. Det var ju vad som hände med FRA-lagen där beslutet minoritetsbordlades ett år. Till strukturen påminner detta om ett annat bekant bemyndigande som en riksdag gav till en minoritetsregering. Resultatet blev inte roligt.
Möjligen finns en broms genom att leverantörerna bara måste lagra data som ändå "genereras eller behandlas" hos operatören. Men det är inte uppenbart alls: "Som utredningen konstaterat kommer leverantören alltså inte att ha skyldighet att ”skaffa sig” alla de uppgifter som nämns när lagringen regleras utan lagringsskyldigheten omfattar endast de trafikuppgifter som genereras eller behandlas i den egna verksamheten... Genereras eller behandlas däremot uppgifterna någon gång hos leverantören, även om det bara rör sig om en ytterst kort tid, ska de lagras. (p. 24)".
(3) Två databaser
Det finns en liten positiv sak i förslaget. Uppgifter som lagras enligt detta direktiv skall endast få lämnas ut med syftet att komma åt brottslighet. De får inte lämnas ut i IPRED-fall, dvs när upphovsrättshavare vill driva civilrättsliga processer. det kräver dock att operatörerna håller sig med två klart åtskilda databaser: "För att fullgöra förpliktelsen att se till att uppgifter som lagras enligt den nya lagringsskyldigheten inte ska kunna användas för andra ändamål, måste den som lagrar uppgifter redan från början se till att lagringen sker på ett sätt som gör att det står klart för vilket eller vilka syften uppgifterna lagras. Av detta följer att det måste vara möjligt för en utomstående, exempelvis tillsynsmyndigheten, att kunna avgöra för vilket eller vilka syften uppgifter finns lagrade. Det ska alltså inte vara möjligt för exempelvis en Internetleverantör att först när ett utlämnande blir aktuellt, eller när det upptäcks att uppgifterna även behövs för t.ex. fakturering, bestämma för vilket eller vilka syften uppgiften är lagrad." (p. 48)
(4) Utlämning av data
Dock grumlas den lilla glädjen i punkt 3 av att regeringen inom kort lägger fram ett lagförslag som nyss läcktes och som gör att uppgifter kan lämnas till polis för alla "brott", även sådana som endast ger böter. Det var inte möjligt förut. Man vill alltså komma åt fildelande privatpersoner. Vanliga människor som röker en joint. Som innehar tecknade serier av fel slag eller en bild av en naken tonåring. Folk som säger stygga saker till varandra på nätet (förtal av lindrigt slag). Beatrice Ask nämner förstås "vuxna" som försöker kontakta "barn" på nätet för att få med sig lynchmobbar som inte förstår att hon gör detta mot vetenskap och statlig kunskap, just med syftet att få dem att gå med på statlig kontroll av deras liv. Vi ska arbeta och inte supa. Även om det kräver att vi lämnar över vår kommunikation till staten.
Skyll inte på mig. Jag röstade Pirat.
DN: S: Lagringstiden i kortaste laget
DN: Ask vill lagra mer data än EU kräver
SvD: E-posttrafik ska lagras i ett halvår
SvD: En medborgarrättslig katastrof
SvD: Det har varit en strid inom regeringen
SvD Brännpunkt: Dyrt för mindre företag att lagra data
SVT Rapport: Lagringsförslag går längre än EU-direktiv
SVT Rapport: Regeringen tävlar i medborgarförakt
SVT Debatt: Falkvinge: EU är på väg att bli det nya Sovjet
SR Ekot: Data- och telefontrafik ska sparas i ett halvår
TV4: Piratpartiet kritiskt mot förslaget
Aftonbladet: Regeringen vill lagra trafikuppgifter
Expressen: Ny lag: Dina surfvanor sparas i sex månader
Expressen: Falkvinge: Regeringen sätter spårsändare på oss
GP: Ask går ett steg längre än EU
Sydsvenskan: Din e-post ska lagras i ett halvår
IDG.se: Regeringsbeslut om datalagringsdirektivet
Nyheter24: E-post ska lagras i sex månader
Nyheter24: Det är skandal
Politikerbloggen: Nödvändigt och effektivt redskap
Politikerbloggen: Riv upp datalagringsdirektivet
Second Opinion: Datalagringsdirektivet kräver övervakningsskatt
UNT: Nyspråk om integriteten
Hax, Jens Holm, Farmor Gun, Piratpartiet, Motpol, Germund, Lake, Fredriksson, Stenskott, Kulturbloggen, Polisstaten, Stenudd, Kolsjö, Leffe45, Bloggis, Sanningsministeriet, Demokraturen, Ipse Cogita!, Grenfeldt, Studio Hisingen, WhatsUpSthlm, Mina Moderata Karameller, Scaber Nestor, Cowchasers, Från ett påhittat paradis, Bergström, Källström, Suckerpunch, A lot of Nothing, l-hs, Alliansfritt Sverige, Kaka på väg, Nej till datalagring, En pirats blog, Futuriteter, Täng, Rouhivuori, Sanningsministeriet, Magnihasa, Johannes, Törnebohm, Sverige är inte världens navel, Word Up, Från utomlands, Dyspné, Vinden viskar mitt namn, Reflekterat, Marknadsliberalen, Jinge, Moberg, Ung Vänster, Med örat mot rälsen, Aftonbladets ledarblogg, Åhh!-sikt, Bengt H, Ung Vänster, Berliners blogg, Rejdnells blandning, Henrik Brändén, Stockholm enligt Ankersjö, Enligt min humla, Maria Abrahamsson
Recent Comments