Man kunde ju tro att exemplet med Spotify hade löst konflikten om fildelning och att industrierna hade insett att exemplarförsäljning av digitala filer inte kan bli en huvudsaklig affärsmodell i det digitala nätverkssamhället. Upphovsrättsfrågorna har hamnat i bakgrunden för integritet i nätdiskussionen. Nu när valet är över och Piratpartiet inte är ett bubblande hot kör man för fullt igen.
Fildelningsfrågor hamnar i topp. Industrin är nu aggressiv. Dataspels-, musik-, film-, TV- och bokbranscherna står ju bakom Netopia. Man kommer att presentera en rapport den 16 november vars titel talar för sig själv: Mellanhandsansvar på Internet - En rapport kring Internetleverantörers roll och ansvar. Den är skriven av Johan Axhamn. Om honom skall jag berätta mer nedan.
Men först en tillbakablick. Jag tweetade igår ut en länk till en artikel jag skrev i Expressen med titeln Skivbranschen vill täppa till Internet, om just mellanhandsansvar och synen på tele- och internetföretag som hälare. Den retweetades och blev tämligen läst nu. En del missuppfattade den dock som nyskriven. I själva verket publicerades den 2005. Expressens datering på webben är felaktig. Expressens Thomas Mattsson förklarar varför: Inläsning till ett nytt publiceringssystem. Både formattering och datum blev felaktiga då. Man undrar om det kan fixas. [Uppdatering: Ja, Expressen har gått in och manuellt petat i den nu, tack!]
Jag ville alltså påpeka att Antipiratbyrån (som företrädde dataspel, film och video) redan för fem år sedan började fundera på hur man skulle kunna komma åt internetleverantörer eftersom man misslyckats med att uppfostra och skrämma folket till att sluta fildela. Jag kommenterade artikeln på min blogg i september 2005 och gick i polemik med Antipiratbyråns Henrik Pontén. Nu har jag tittat i en gammal fakturapärm. Tydligen publicerades artikeln den 2 september 2005 i Expressen (inte feb 2007 som Expressen anger).
Jag vill påminna om att Cecilia Renfors var ordförande och Johan Axhamn sekreterare för utredningen Musik och film på Internet - hot eller möjlighet?. De ville där lägga ett solklart ansvar på Internetleverantörer för vad vi alla har för oss på nätet. Hon ville ha en lag som tvingade operatörer att slänga ut kunder. Jag redogjorde för hur det skulle fungera på sid 35-37 i min rapport Alternativ till Bodströmsamhället (kan laddas ned från Timbro):
En Internetleverantör som ägnar sig åt ren vidarebefordran har rätt och är skyldig att med omedel- bar verkan säga upp ett avtal om användning av sina tjänster, om den tjänst som avses med avta- let upprepade gånger har utnyttjats för att begå intrång i sådana rättigheter som en upphovsman, dennes rättsinnehavare eller den som på grund av upplåtelse har rätt att utnyttja verket har enligt 1 kap 2 § tredje stycket 1 och 2 och det är sannolikt att intrången kommer att fortsätta.
Problemet var att de ju inte egentligen kan tvinga operatörerna att avlyssna sina egna kunder. Renfors och Axhamn föreslog därför att operatörer skulle kunna legalt trakasseras av upphovsrättshavare tills operatörerna "frivilligt" skriver in i sina avtal att de får övervaka och avlyssna kundernas trafik och sedan stänga av dem när de beter sig på ett annat sätt än skivbolagen vill. Detaljer finns i min skrift.
Ceclia Renfors och Johan Axhamn klargjorde dock själva på ett hyfsat bra vis hur det hela skulle fungera i en debattartikel som 12 jan 2008 i Expressen fick titeln Så rensar vi upp bland fildelarna. På Newsmill förklarar Axhamn varför IPRED och fildelarjakt på en hel generation gagnar alla, Han beklagar där att internetleverantörer inte behöver ta ansvar för vad abonnenter gör på nätet och bekänner sedan färg:
Enligt min uppfattning behövs en sådan reglering för att bygga upp ett rättsmedvetande för användning och tillhandahållande av internetuppkoppling, eftersom det saknas idag.
Johan Axhamn har också för regeringens räkning varit ansvarig för kapitlet i ACTA vad gäller upphovsrättsintrång på nätet: Klamberg, Upphovsträtan, Svensk Myndighetskontroll. Någon var ursinnig.
Mot bakgrund av ovanstående kan vi nog gissa ungefär vad rapporten kommer att gå ut på. Tydligen stängde Netopia av kommentarerna till inbjudan.
På Internetdagarna 2010 verkade Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström tycka att staten nu måste ta kontroll över Internetleverantörerna. Netopias chef var ju där och fick henne att säga detta, vilket jag rapporterat tidigare.
Här kan man nu se hennes anförande på Internetdagarna som för övrigt hade titeln: Internet - möjligheter och hot. Det är alltså så man uttrycker sig när man ser det som ett hot och vill kalla in staten för att styra kommunikationen. Jämför titeln på Renfors och Axhamns utredning ovan.
Recent Comments