"Nu har solen blivit skymd, i Aniaras isblå rymd ..."
Jag kom att tänka på dessa textrader ur en av de starkare låtar jag vet. Upplev den i slutet av denna postning men läs först!
Ja, de där raderna illustrerar vad jag känner inför allt som händer nu. Det är så många krafter på en gång som vill upphäva det som är unikt med nätet: Vår möjlighet att fritt kommunicera och dela med oss av våra liv och och tankar och åsikter och upplevelser. Och ta del av andras liv och tankar och åsikter och upplevelser.
För mig har nätet alltid varit en fredens plats. Våld finns i köttvärlden. Utfrysning för att man är för ful, för socialt knepig eller har fel varumärke på dunjackan finns i köttvärlden. Jag tittar i min egen framsynta (ja!) skrift från 1996 (utgivningsdatum är helt fel på den länkade sidan). På sidan 19 citerar jag dåvarande rikspolischefen Björn Eriksson som krävde kontroll över nätet med följande argument: "Det går en omisskänlig stank av hat och våld genom den elektroniska posten". Tänk att man kan ha så vitt skilda uppfattningar.
Några aktuella förslag:
Krypteringskontroll. Min läsvärda månadskrönika i Computer Sweden idag, "Uppdatera mardrömmar", handlar om den allt nödvändigare faran med kryptering. Allt fler löper risk att få hela sitt liv beslagtaget på ett sätt som aldrig förr. Det borde lagstiftare sätta stopp för. I stället presenteras förslag som går i motsatt riktning. Kloke Nicklas Lundblad rasar med passion. Frågam är bara när Johan Pehrson (fp) kommer att föreslå krypteringsförbud i Sverige. Kjell Häglund fångar samma känsla när han i Journalisten redogör för vilka säkerhetsåtgärder man numera uppmanas vidta när man kontaktar en redaktion för undersökande journalistik.
Registrering av vem vi alla konverserar med, vid vilken tidpunkt och var vi befann oss då. Datalagringsdirektivet alltså. Lagrådets yttrande [PDF] är skrämmande grunt. Man kringgår hela frågan om överensstämmelse med svensk grundlag och Europakonventionen genom att helt enkelt hänvisa till direktivets blotta existens, vilket i tre lagrådsledamöters ögon (Bo Svensson, Leif Nord, Ann-Christine Lindeblad) därför "anses utgöra ett med europeiska ögon försvarligt ingrepp i den personliga integriteten för att få till stånd nödvändiga brottsbekämpande åtgärder". Ursäkta! Det finns enorm kritik mot detta. Konstitutionsdomstolar i Tyskland och Rumänien har underkänt deras implementeringar. I EU pågår ett översynsarbete. Lagrådet tog inte heller upp frågan om det är förenligt med svensk grundlag att en regering går förbi lagstiftarna och själv bestämmer, via förordning, vilken del av vår kommunikation som skall sparas. CS
Få bort "oönskat" material som folk kommunicerar med varandra genom ansvar för mellanhänder. Som i Kina. Jag redogjorde ju för vad Johan Axhamn skulle komma fram till. Läs min postning om honom och ni förstår vad han jobbar för (Upphosvrättslobbyn). Piratpartiets Falkvinge och Troberg gick i svaromål förstås och påpekade att Axhamn vill censurera vanliga människors kommunikation. Läs även Julia Skott i Aftonbladet om ämnet.
Massiv nedstängning av webbsajter. Ja, det är ett förslag i USA som ingår i COICA, Combatting Online Infringement and Counterfeits Act. Copyrightindustrierna gör allt för att stänga nätet och få världen att se ut som igår. De vill att upphovsrättsindustrin skall få kontrollera domännamnsystemet på nätet.
Märklig jakt på nätaktivist. Fallet där svenska staten jagar Wikileaks frontfigur, Julian Assange, blir allt märkligare. Man häktar honom nu i sin frånvaro trots att han, enligt uppgifter från hans advokater, har erbjudit sig att bli förhörd. Jag deltog i Studio Ett i P1 igår tillsammans med Assanges svenske advokat Björn Hurtig och Marianne Ny, åklagaren som tog upp det fall som hennes kollega lade ned. Denna häktning verkar vara motiverad av andra saker än att faktiskt få förhöra Assange. New York Times har en ganska utförlig artikel om häktningen samt en redogörelse för vad de sexuella anklagelserna sägs handla om. Häktningen ska överklagas. Jag länkar återigen den artikel jag skrev för Newsmill: Assange-affären visar att politiseringen av sex hotar grundläggande samhällsvärden. Christopher Kullenberg skriver att Wikileaks kan fortgå i alla fall.
Nåväl, sammantaget känns attackerna mot det fria nätet så starka att jag just nu, redan i förhand, känner nostalgi över det experiment i global fri kommunikation där vi alla kunde nå alla andra med vilken information som helst. Det experiment som raserades av reaktionära krafter. Låt oss hoppas att det inte blir så ... och arbeta för det!
Känslan fångas av Zarah Leander i hennes klassiker Sång om syrsor. Hon var 70 år här och ser tillbaks på något som fanns. Kanske före en katastrof. Lyssna på texten. Första meningen i denna postning finns där. Unga läsare kanske inte vet vem hon var. Hon dog för nästan 30 år sedan.
Recent Comments