Jag skrev ju om teknisk utveckling på kamerafronten i förra postningen. Den använde jag med besked idag på ett sätt som gör mig lycklig. Foton nedan.
På Cypern ser man väldigt lite havsfågel. Några få trutar. Ungfåglar på håll som inte kan artbestämmas. Inte av mig i alla fall. Trutar är svåra.
Står i hotellfönstret och ser hur två vita trutar, alltså adulta exemplar glider in över hamnen, kanske 100 meter bort. Lyckas inte göra någon bestämning med handkikaren men ser en lång svart näbb. Hmm, lite märkligt. Tar fram lilla superzoomkameran och försöker ta bilder. Inte helt lätt men jag får några. Drar över dem till datorn och förstorar upp dem.
Och DÅ!! Har man sett! Bockar av kännetecken efter kännetecken tills det är bombsäkert att det är Larus audouinii, rödnäbbad trut.
På 1970-talet fanns kanske 1000 par kvar i hela världen, dvs i Medelhavet. Den var utrotningshotad. Sedan drog den västerut till Spanien. Där finns 20.000 par idag i främst en jättekoloni (Ebros delta). Det är 90 % av världspopulationen. I övrigt glest utspridd på många små platser i Medelhavet. På Cyperns nordostspets häckar ca 40 par. Men det kryllar inte direkt av rödnäbbade trutar i den här delen av Medelhavet. Tvärtom. Att plocka två från hotellrummet var oväntat.
Utan tekniskt hjälpmedel hade det inte skett.
Japp, där bakom ovanför den blå stolpen är en. Förstoring nedan med kännemärken utpekade:
Den som gillade trutjobbet kan Flattra.
Recent Comments