Man kan nu tack vare en tysk politiker få mycket konkret inblick i hur avslöjande datalagring är när det gäller mobiltelefoner. Malte Spitz är aktiv i Bündnis 90/Die Grünen, De Gröna i Tyskland. Han var tidigare tysk förbundsordförande för Grüne Jugend, Grön Ungdom.
Han ville visa konkret vad datalagring innebär så han gick till domstol för att tvinga ut den data som Deutsche Telekom hade lagrat om honom. Han gav sedan databasen till kvalitetstidningen Die Zeit som konstruerade en interaktiv sajt där man kan "spela upp" politikerns rörelser och se exakt när han ringer, tar emot samtal, skicka SMS, kopplar upp sig till nätet etc. Telefonnumrena har man uteslutit men de finns ju egentligen i databasen.
Dessutom korskörde man denna data mot publik data från nätet om Malte Spitz själv, med bloggpostningar, twitter, kalendrar etc.
Die Zeit publicerar artikeln plus själva den interaktiva sajten på engelska med instruktioner. Man kan helt enkelt trycka på Play och förundras över detaljrikedomen. Man kan också leka runt och även ladda ned hela databasen. (Jag ser att sidan har nämnts i svensk media hos Dagens Arena.)
Om detta rapporterar jag i min månadskrönika i Computer Sweden från Tyskland.
Där skriver jag också om en tysk institution som varit i ropet senaste tiden: Ett "Index" över medier/publikationer som kan förleda ungdomen. Alla i Tyskland tycks känna till detta Index. En myndighet bestämmer vad som skall finnas där, Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien. Nyss förde man upp en skvallersajt på Indexet. En ganska infernalisk, men i nätvärlden logisk, sajt där man anonymt kan skvallra. Sajten har delats in så att alla högstadie/gymnasieskolor i Tyskland i princip har ett eget klotterplank där man anonymt kan skriva vad man vill. Det är mycket pubertetstrams förstås: Vem är den snyggaste tjejen/killen i nian etc.
Sajten heter iSharegossip.com och blev ökänd när en 17-årig kille försökte "medla" mellan en tjej som på något vis mobbades på sajten och hennes mobbare. Dessa var alltså inte anonyma utan det var ett problem som gick tillbaks i tiden som det verkar. Det gick inte så bra. Killen blev nedslagen och sparkad och misshandlad till medvetslöshet av upp till 20 skolkamrater, där man väl får sätta "kamrat" inom citationstecken.
Det är märkligt hur naiv även sofistikerad och tänkande press är. Der Spiegel utropar triumferande att nu är det slut på pöbelväldet eftersom iShareGossip tas upp i Indexet efter att kristdemokratiska familjeministern Kristina Schröder tagit upp frågan. Morgenpost och Stern.de inser att det bara betyder att sajten inte indexeras av de stora sökmotorerna och att den alltså kommer att finnas kvar.
Om en sajt ligger i Tyskland och finns i Indexet måste sajtägaren se till att endast personer över 18 år kan få tillgång till den. Naturligt nog lägger sig inte "Indexsajter" då i Tyskland även om de riktar sig mot tyskar. Då slår dock en annan effekt till: Stora sökmotorer som Google, Yahoo, Bing m.fl. slutar att indexera sajten så den blir inte sökbar på vanligt vis alltså. Men den finns kvar och är inte blockerad på något annat vis. Sökmotorerna är medlemmar av en organisation som är en del av "lagreglerad självreglering", FSM, Freiwillige Selbstkontrolle Multimedia-Diensteanbieter.
Men jag undrar: Man sätter upp skvallersajten på Indexet. Sedan då? Det är så lätt att skylla på nätet när det egentligen handlar om hur folk är mot varandra och vad de faktiskt gör i verkliga livet.
Sånt här händer i den fysiska verkligheten, inte på nätet: En 15-årig flicka blir nedslagen, sparkad och stampad i huvudet när hon ligger av en jämnårig mobbartjej. Det är en stor sak på Nya Zeeland nu. Det kanske är nu när vi kan se verkligheten på video på nätet som saker kan bli bättre?
Det sägs förresten vara klart nu att Tyskland får en etnisk vietnames som vice förbundskansler. Han heter Philipp Rösler och är läkare till yrket samt hälsominister i regeringen som ju består av kristdemokraterna (CDU/CSU) samt Friliberalerna, FDP, ett parti som är liberalare i många avseenden än något svenskt. Lite för stor tonvikt på ekonomisk nyliberalism enligt min mening men de har drivit integritetsfrågor hårt. Jag nämner FDP:s stridbara justitieminister i krönikan i Computer Sweden, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, intressant nog motpolen till folkpartisiska kommissionären Cecilia Malmström, i EU:s nätpolitik. Partiledaren Guido Westerwelle, som nu är vice förbundskansler och kritiserad utrikesminister har sett sitt parti halverat sedan valet och måste gå. Det är intressant att han är homosexuell och att hans post tas över av en Vietnames. Tyskland.
Recent Comments