Det hålls numera hemlighetsfulla konferenser inom ämnet "övervakning". Besökarna verkar komma från statsförvaltningar. Myndigheter. Polis. Departement. Tjänstesäljarna skulle man kunna beskriva som Black Hat hackers, alltså den typ av hackare som allmänheten nog tänker på när de hör ordet: Onda hackare som bryter sig in i datorer, använder dem för egna syften, kapar information, luras och bedrar. Allt för egen vinnings skull.
Kaoshackare mot onda. Sådan blev titeln på min krönika i Computer Sweden idag, där jag efterlyser fler "kaoshackare".
Här kommer lite referenser i anslutning till krönikan.
Det började med att dokument "läckts" till Wall Street Journal från just en sån konferens som jag nämner ovan och som de presenterar under rubriken The Surveillance Catalog: Where governments get their tools.
Här finns dokumenten: projects.wsj.com/surveillance-catalog/
En färsk historia som tycks ha med de där konferenserna att göra: Det rapporterades om ett säkerhetshål i iTunes som Apple skall ha känt till men inte tätat. Det skall ha handlat om möjligheten att göra en s.k. man-in-the-middle-attack. Det sker när attackeraren har möjlighet att oupptäckt gå in och avlyssna en förbindelse mellan två parter. Det är inget svårt att göra detta på okrypterade eller svagt krypterade trådlösa nät. I det här fallet kunde kaparen skicka något som såg ut som en uppdatering av iTunes men som egentligen var ett avlyssningsprogram. Attacken lär bara ha fungerat på iTunes för Windows, inte MacOS, även om det verkar oklart.
Der Spiegel tog sig in på en liknande mässa på ett hotell i Berlin och försökte tala med de Münchenbaserade grabbar som säljer iTunes-hacket till regeringar. De var inte intresserade av att prata med journalister. Artikeln är mycket läsvärd och är på engelska.
I Storbritannien verkar deras motsvarighet till FRA nu ge sig ut på den kommersiella marknaden för "to exploit the latest innovations in cyber security". Frågan är väl på vilken sida: För att skydda eller attackera. Exploit är ju inte nödvändigtvis ett positivt ord.
WIRED går igenom vad staten gör och ger 9 skäl till sina läsare att sätta på sig foliehattarna.
Återigen: Min krönika i Computer Sweden. Passa också på att läsa min senaste krönika i tidningen Entreprenör. Göran Greider får sig en känga. Precis som Hasse & Tage från 70-talet.
Missa inte att Piratpartiets grundare, Rick Falkvinge, hamnat på Foreign Policy's Top 100 Global Thinkers List 2011. Han skall åka till Washington och mingla. Wikileaks finns nämnt under 7 av pristagarna även om Assange själv inte finns med på listan.
Recent Comments