Bibliotek är sköna skapelser. I grunden är jag utbildad ekonom. Om jag tittar på skälen till att vi har folkbibliotek och sedan studerar teknisk utveckling och ekonomiska krafter drar jag slutsatsen att biblioteken förmodligen bör läggas ned i sin nuvarande form. Om detta skrev jag en krönika i Computer Sweden. Den fick titeln Sluta simulera bibliotek - e-böcker hör inte hemma där.
Jag har spenderat mycket tid på bibliotek sammanlagt. Numera blir det inte så ofta. Nyss tog jag dock en heldag på Stockholms Stadsbibliotek och beställde fram debattböcker från 1960-talet för att göra research för en bok jag själv skriver. En del litteratur från den tiden köpte jag via Bokbörsen från folk som säljer av sina gamla boksamlingar. Resten av vad jag sökte hittade jag på nätet. Ja, utom då det som verkligen borde vara publikt tillgängligt, nämligen akademiska databaser, något jag skrivit om tidigare.
I CS-krönikan refererar jag till en debatt om e-böcker och bibliotek och där går jag själv bortom den tekniska debatten om hur e-lån kan och bör ske till att fråga: Behövs e-lån alls? Mitt svar är nej.
Rasmus Fleischer namnger två modeller för att "låna ut" e-böcker. Man "simulerar exemplar" eller "simulerar lån". Själv går jag vidare och säger att utlåning av e-böcker är att "simulera bibliotek". Man försöker upprätthålla något som inte behövs.
Anders Mildner nämnde jag också, här är hans tankar om varför ett centralt e-bibliotek nog blir resultatet av finansiella skäl.
Anna Troberg, Piratpartiets ledare, har skrivit ett antal postningar i år: Rädda biblioteken från förlagen, Biblioteken som ruineras, Författarförbundet, Förhandlingar mellan bibliotek och förläggare. Jag läser också Piratpartiets Bibliotekspolitik som är ett dokument under utveckling. Christian Engström skrev för tre år sedan om bibliotek men sedan dess har det här med e-böckerna slagit till och frågan är hur man skall tänka nu då.
Min krönika är alltså ett bidrag till det tänkandet.
Just nu tycker jag pirattankarna runt det hela är ... hmmm .... naiva! Att skattefinansierade "bibliotek" skulle ha alla världens nuvarande och kommande böcker digitaliserade så att medborgarna kan sitta själva vid sina skärmar och få tillgång till allt utan att betala något låter ju fint. Det uppstår seriösa problem med en sådan modell vad gäller incitament till produktion. Det är något helt annat än att säga att fildelning, dvs bytande av filer mellan personer för icke-kommersiellt bruk skall vara tillåtet. Min inställning har alltid varit att rätt prissättning och tjänster (tillgänglighet, enkelhet etc) gör att fildelning blir ointressant för de flesta. Och då menar jag radikala prissänkningar för digitalt material jämfört med fysiskt. Plus mycket enkla gränssnitt där man kan knäppa in det man vill ha (pröva, testa, kika i ...) enkelt och billigt.
Och i den soppan anser jag att DRM är fullkomligt legitimt. Men givetvis borde man ha rätt att cracka DRM. Engström och Falkvinge är litet vacklande runt detta i sin läsvärda e-bok The Case for Copyright Reform som kan laddas ned fritt. Mycket välkommet att två ursprungspirater nu börjar diskutera konkret förändring av lagstiftning. Tiden är kanske mogen för politiker att diskutera sådant nu när vi under många år har lärt dem tänka runt frågorna.
Man kan undra varför pappersböcker skall ha 6 % moms medan e-böcker är belagda med 25 % moms. Se där, en politisk fråga.
Recent Comments